Selasa, 24 Mei 2016

Resepi: Samosa Inti Sardin


sumber gambar: google


Resepi

Bahan-bahan:

Cili boh/ cili kisar
kulit popia
Daun ketumbar/ daun sup ( dihiris)
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
Ubi kentang (dipotong dadu)
Gula (secukup rasa)
Garam (secukup rasa)
Ikan sardin ( dihancurkan)
1 sudu rempah kurma


Cara membuat:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan cili boh/ cili kisar dan rempah kurma. Tumis sehingga garing dan masukkan sedikit air.
3. Seterusnya masukkan ubi kentang, daun ketumbar, dan sardin hancur. Gaul rata dan tambah garam serta gula secukup rasa. Biarkan hingga ubi kentang menjadi empuk. Asingkan.
4. Selepas itu bolehlah letak inti atas kulit popia dan dilipat menjadi bentuk segitiga (kalau tak pandai boleh search dekat google)
5. Sapukan hujung kulit popia dengan bancuhan tepung jagung atau putih telur untuk mengelakkan lipatan dari terbuka. 
6. Panaskan minyak kemudian goreng sehingga berwarna keemasan.

1 ulasan:

Comments system

Disqus Shortname